Wino bez tajemnic.

Wędrując po Tatrach w czasach studenckich,  zmęczeni po trudach wspinaczki, szczęśliwi, że możemy nocować w Domu Turysty popijaliśmy z przyjaciółmi Egri Bikaver i nie śniło nam się nawet, że może spotkać nas coś bardziej wyjątkowego. Dom Turysty jawił nam się wówczas jak hotel prawie pięciogwiazdkowy, a wspomniane wino miało smak jakiego jeszcze wtedy  nie znaliśmy. Dzisiaj po wielu, wielu latach siedzimy w fotelach restauracji Halka i delektujemy się winami z całego świata a wokół ogromne zmiany.

Dom Turysty im. Mariusza Zaruskiego został oddany do użytku w roku 1952.  Wybudowany w stylu nowo-zakopiańskim  miał służyć nie tylko jako baza turystyczna, ale także jako miejsce spotkań kulturalnych .  Cechą charakterystyczną budynku był imponujący dach kryty gontem- największa tego typu konstrukcja w Europie. Nad wnętrzami czuwali Antoni Kenar oraz Władysław Hasior- artyści zakopiańscy. Dawało to pewność zachowania stylu . W jego salach mieściła się galeria sztuki a także odbywały się Konfrontacje Kabaretowe. Z czasem jednak budynek stracił swój czar i  „nadgryziony zębem czasu” wymagał natychmiastowych remontów. Zawiadujące nim PTTK nie było w stanie sprostać wymaganiom zmieniającej się rzeczywistości  . Postanowiono o jego przebudowie i modernizacji jednak  w oparciu o firmę zewnętrzną . W roku 2012 angielski inwestor rozpoczął prace które szczęśliwie zakończyły się w roku 2014. Dzięki nim mamy szansę wspominać stare dobre czasy jednak w zupełnie nowych warunkach. Hotel ARIES spełnia oczekiwania najbardziej wybrednych gości. Pięknie i stylowo urządzone pokoje,  SPA z jakuzzi z którego widok rozciąga się na góry, świetne restauracje z ich doskonałą kuchnią, ale przede wszystkim świetne wina.

O piwnice hotelu ARIES dba doskonała sommelier, Pani Karolina Kokoszka. Osoba wyjątkowa, o ogromnej wiedzy fachowej jest równocześnie menagerem restauracji Halka.

Poznaliśmy ją podczas jednej z wizyt w hotelu Aries i zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia. Przemiła, z ujmującym uśmiechem opowiada o winach, a wiedzę ma przeogromną. Jest jedną z niewielu osób w Polsce które mają na swoim koncie Level 3 Award in Wines & Spirits. Dyplomy WSET uznawane są w branży winiarskiej i gastronomicznej na całym świecie. Uzyskanie tego dyplomu wymaga wszechstronnej wiedzy , ale także wyczucia smaku i delikatności zmysłów . To wszystko posiada właśnie Karolina Kokoszka. Posiada także coś więcej; miłość do wina, ciekawość świata , sympatię dla swoich gości. Z pasją prowadzi ich przez różne regiony winiarskie. Nie narzuca swoich preferencji ale pokazuje  możliwości jakie dają gleby , klimat i winiarze w różnych częściach świata. Swoją pasją absolutnie zaraża. Przez wiele lat trzymaliśmy się uparcie starego kontynentu . Nie wierzyliśmy , że wino takie jak „Opus one” może powstać poza francuskimi winnicami . Po wypiciu pierwszego kieliszka którym poczęstowała nas właśnie Pani Karolina zmieniliśmy  to zatwardziałe podejście . Każda wizyta w Zakopanem  budzi dreszcz emocji nie tylko z powodu planowanych podejść , ale także z powodu nowości jakie czekają nas podczas degustacji. Posiadanie w gronie swoich pracowników takiego sommeliera to prawdziwy skarb. Myślę, że właściciele hotelu wiedzą o tym i będą chronić go jak najdroższy kamień.

Pani Karolina obdarzona jest jeszcze jedną cechą rzadką w dzisiejszych czasach – życzliwością. Swoją wiedzą dzieli się z kolegami  nie widząc w nich konkurentów. Wie, że przekazane umiejętności przyniosą wszystkim zysk w postaci zadowolonych i powracających  gości.

Wybierając wina polegamy na osobistych preferencjach . Uczymy się nieustannie zbierając doświadczenia podczas podróży i spotkań . Nie mam więc odwagi przedstawiać win które mieliśmy okazję próbować. Jeżeli uda Wam się kiedyś podczas wizyty w Zakopanem odwiedzić hotel ARIES, zapytajcie koniecznie o Panią Karolinę. Będzie to z pewnością spotkanie wyjątkowe z osobą i światem wartym odkrywania .

Bowiem   In vino veritas .

widok hotelu
kominek w restauracji HALKA
wejście do restauracji
hol hotelowy
kominek w holu
dawniej bywało …
pokój hotelowy
pokój hotelowy
jeżeli nie wino , to może …
restauracja HALKA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *